Erik Poorterman

Erik Poorterman
Erik Poorterman
(1971, Almelo)
drums

Erik heeft slagwerk lichte muziek gestudeerd aan het conservatorium van de Hogeschool Enschede. Hij heeft gestudeerd bij Danny Sahupala, René Koenen, Hans Dekker, Nippy Noya (percussie) en diverse gastdocenten, waaronder John Engels.

In 1997 is hij afgestudeerd als Docerend Musicus en vervolgens in 1998 als Uitvoerend Musicus.

Voor zijn studie heeft Erik gespeeld in allerlei (pop-)bands, o.a. de (zelf geschreven/geproduceerde) rock opera "Lost Face". Aan het begin van de studie begonnen met een popband, "Vigil", maar gaandeweg steeds meer geïnteresseerd geraakt in jazz en aanverwante muziekstijlen, vooral in de hoek van (akoestische) wereldmuziek zoals klezmer en Ierse folk.

Naast veel gelegenheidsformaties en combo's ontstond in zijn studietijd het gitaartrio "Wash & Go!" waarvan begin 1997 de eerste CD (Wash & Go!) uitkwam.

In die tijd heeft hij meegewerkt aan een eigen muziektheater-produktie, genaamd "Kwozyl". Ook werd hij ingelijfd in het hammondtrio van John Hondorp en is hij gaan spelen in het begeleidingscombo van vocalgroup "Jamai".

In 1997 heeft hij een pianotrio opgericht met de Australische contrabassist Andrew Read, het "Andrew Read Trio", waarmee in 1997 een live-CD werd opgenomen ("Live in de Tor"), in 2000 de cd "Night & Day", met o.m. zangeres Annemiek van der Veer en in 2004 de derde cd: "Winter of my Dreams" met zangeres Lils Mackintosh.

Verder speelt Erik sinds 1997 in de klezmerband "Oor Hasjachor" waarmee in 1998 de eerste CD (shpil zhe, shpil zhe, klezmerl) werd opgenomen en 2001 de tweede CD (Breaking new ground), uitgebracht door Munich Records.

Vanaf 1998 heeft hij als vaste en gast-drummer in diverse bigbands gespeeld waaronder JazzArt uit Zwolle.

In 2003 de cd Polarlichter (Laika Records) opgenomen met pianist Tobias Sudhoff. In februari en november 2004 met deze band op tournee geweest door Duitsland met de saxofonisten Charlie Mariano en Gerd Dudek.

In mei 2003 heeft hij meegewerkt aan de musicalproduktie "Anatevka", geproduceerd door het Vestzaktheater in Enschede.

Daarnaast heeft hij als begeleider gewerkt met Ruud Ouwehand, Teddy Edwards, Jan Akkerman, Peter Niewerf, Rachel Gould, Nippy Noya, Beverly Daley, Madeline Bell, Adrienne West, Peter Tiehuis, Rosa King, Cor Bakker, Benjamin Herman, Gerard Kleyn en vele anderen.

Behalve als uitvoerend musicus is Erik ook aktief als slagwerkdocent en doet hij studiowerk. Ook speelt hij behalve drums percussie, basgitaar en akoestische gitaar.